Wanneer seks na bevalling: Ben jij er al klaar voor?

Je hebt niet nieuw leven op de wereld gezet en seks is wel het laatste waar je aan denkt tussen het verversen van luiers, voeden van je kleintje en proberen wat slaap in te halen. Maar vroeg of laat komt de vraag wanneer seks na de bevalling weer kan. Maar dat is niet zo eenduidig te beantwoorden…

Hoelang geen seks na bevalling? 6 weken wachten!

Verloskundigen en gynaecologen raden aan om toch zo’n 6 weken te wachten met seks nadat je een kindje hebt gekregen. Het is belangrijk dat je niet meer vloeit voor je overgaat tot penetratie, want dat geeft een hogere kans op infecties. De meeste vrouwen stoppen met vloeien na 3-4 weken, maar dat is voor iedereen anders.

Tijdens een bevalling krijgt je vagina heel wat te verduren, en misschien heb je wel een knip of scheur gehad. Neem de tijd om te genezen. En ook mentaal moet je er kaar voor zijn, want een nieuwe baby in huis brengt nieuwe zorgen met zich mee.

Een Brits onderzoek uit 2013 leert ons dat 41% van de stellen 6 weken na de geboorte seks hadden. De ene staat na 3 weken alweer te popelen, terwijl de andere er na 2 maanden nog steeds niet klaar voor is. En dat is helemaal oké!

Vrijen na een bevalling: dit is er veranderd

“Hoelang geen sex na bevalling” is één vraag, je kunt je ook afvragen hoe verschillend seks zal zijn nadat je een kindje gekregen hebt. Er is heel wat veranderd down there en de eerste keer dat je intiem bent, kun je het volgende ervaren:

  • Je voelt minder: je vagina werd uitgerekt, dus kan het zijn dat jij of je partner minder voelen. Gelukkig kan dit zich op termijn wel herstellen (eventueel met behulp van bekkenbodem oefeningen).
  • Je bent niet meer zo nat: door een opschudding in je hormoonhuishouding wordt je minder vochtig en kan penetratie een beetje pijnlijk/stroef zijn. Hier kan glijmiddel van Newside Eroticshop Amsterdam een oplossing bieden.
  • Je raakt minder snel opgewonden: ook dit is perfect normaal en heeft opnieuw te maken met hormonen, maar ook met het mentale. Een open communicatie met je partner, een langer voorspel en samen op ontdekkingstocht gaan kan ook een bijzonder fijne ervaring zijn.
  • Je orgasme voelt anders: je baarmoeder is uitgerekt en nog gevoelig van de bevalling – dat kan voor sommige dames pijnlijk zijn als de baarmoeder gaat samentrekken bij een orgasme.

Seks na een keizersnede

Wanneer seks na bevalling weer kan hangt ook af van hoe je bent bevallen. Als je een keizersnede hebt gehad is je vagina “gespaard” gebleven, maar zit je wel met een grote wonde op je buik. Daarom is het ook hier belangrijk om 6 weken te wachten met seks.

Wacht in ieder geval tot de wonde genezen is en je gestopt bent met vloeien – dat blijft belangrijk om infecties te voorkomen.

Seks na bevalling: enkele nuttige tips

Hoewel nieuwe moeders vaak meer met hun baby bezig zijn dan met hun partner, hebben ze nog steeds behoefte aan lichamelijke intimiteit. Hoelang kan een vrouw zonder seks na het krijgen van een kindje? Wanneer ze daar fysiek en mentaal klaar voor is – dat is het enige antwoord!

En hoewel je misschien veel zin hebt in seks, kan het zijn dat je je een beetje onzeker voelt. Daarom hieronder enkele tips om het soepeler te laten verlopen.

Gebruik anticonceptie: wanneer seks na bevalling weer op de agenda komt te staan, moet je ook gelijk aan voorbehoedsmiddelen denken. Want je bent wel degelijk opnieuw vruchtbaar, zelfs als je borstvoeding geeft! En je zit vast niet onmiddellijk op een nieuwe zwangerschap te wachten!

Communiceer met je partner: jij voelt je onzeker, je partner is nog extra voorzichtig, jouw lichaam reageert anders… Er hebben zich heel wat veranderingen afgespeeld -  een open gesprek is dus geen slecht idee.

Geef borstvoeding vooraf: als je borstvoeding geeft, is de kans groot dat je borsten gaan lekken tijdens het vrijen. Door eerst je baby te voeden (of af te kolven), verklein je de kans op “lekkages”. En als het toch gebeurt? Schaam je dan vooral niet!

Bereid je voor: de eerste penetratie na een bevalling kan pijnlijk zijn. Daarom is het goed om het zelf eerst “uit te testen” door met 1 of 2 vingers bij jezelf naar binnen te gaan. Gaat dat vlot? Dan kun je voorzichtig een dildo of vibrator van mynewside sexwinkel Amsterdam proberen. Niet vergeten om glijmiddel te gebruiken!

Doe het rustig aan: vraag aan je partner om op een rustig tempo te beginnen, of neem zelf de touwtjes in handen door bovenop te zitten. Zo kun je de diepte en snelheid zelf controleren en onmiddellijk stoppen als het pijn doet. Als penetratie nog niet lukt is dat geen ramp, er zijn zoveel andere manieren om intiem te zijn!

 

 

Laat een reactie achter

Alle opmerkingen worden beoordeeld voordat ze worden gepubliceerd