Je eens lekker in het zweet werken…. Die hartslag de hoogte in jagen… Sneller ademhalen… Van alle manieren om aan je conditie te werken, is een stevige vrijpartij toch wel de leukste! Hoe gezond is seks? Hoeveel calorieën verbrand je bij seks? Misschien niet zoveel als je zou denken!

Hoeveel calorieën tijdens seks: de harde cijfers

First things first: Hoeveel kcal verbrand je met seks? Dat is natuurlijk een beetje een “hoe lang is een stukje touw” vraag. Want hoelang duurt seks gemiddeld? Hoeveel tijd ben je ermee bezig? En ben jij erg actief, of laat je het harde “werk” eerder aan je partner over?

Het hangt er ook van af of je een man of een vrouw bent – echt waar! Een studie van de Universiteit van Montreal vergeleek het calorieverbruik tijdens een rondje joggen met een sessie tussen de lakens. En jammer genoeg moet je toch eerder je sportschoenen aantrekken i.p.v. je kleren uittrekken als het aantal verbruikte calorieën het belangrijkste is voor jou.

Een vrijpartij van zo’n 25 minuten is bij mannen goed voor zo’n 101 kcal, en bij vrouwen voor slechts 69 kcal. Dat is net iets minder dan 3 calorieën per minuut voor de dames.

Waarom hebben de mannen een hoger aantal verbruikte calorieën op de teller? Dat komt vooral omdat ze gemiddeld meer wegen en dus meer energie nodig hebben voor elke beweging. En omdat ze vaak actiever zijn in bed. Althans, dat beweert de auteur van de studie en professor humane kinetiek, Antony Karelis.

Toch is het fijn dat je iets tussen de 70 en 100 kcal kunt invoeren op je bewegingsapp na een stomend nachtje, right? Wel… het hangt er ook allemaal vanaf hoelang je bezig bent. De 25 minuten uit het onderzoek (met inbegrip van het voorspel) is iets wat velen onder ons niet halen op dagelijkse basis. Vaak is een vrijpartij al op minder dan een kwartiertje geflikt.

Hoeveel calorieën per standje

Bij de vraag “hoeveel calorieën verbrand je met seks?”, moeten we ook een onderscheid maken tussen verschillende standjes. Het is logisch dat je als vrouw minder zult verbranden tijdens de missionaris dan bij een reverse cowgirl bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel van die laatste: je buik- en bilspieren krijgen een stevige training! Hier een overzicht per standje:

Missionaris: 30 minuten op je rug liggen (als vrouw) en je verbrand zo’n 60 kcal. Niet slecht!

Spooning: lepeltje-lepeltje en ondertussen rustig vrijen verbruikt ongeveer evenveel kcal als missionaris.

Op z’n hondjes: goed voor 82 kcal per half uur – én je krijgt er stevige armen en schouders van.

Lotus: hoewel dit een intieme, rustigere positie is, verbruik je toch nog 90 kcal op een half uur én moet je je buikspieren aan het werk zetten.

Cowgirl/reverse cowgirl: intensiever dan doggy style, dus zo’n 94 kcal op 30 minuten. Plus een strakke buik en billen (als je genoeg oefent ;-) )

Orale seks: ook tijdens het geven (en krijgen) van orale seks verbruik je calorieën, zo’n 60 op een half uur om precies te zijn.

Met kussen (34 kcal per 30 minuten), masseren (40 kcal per 30 minuten) en kreunen en zuchten (18-30 kcal - echt waar) kun je daar nog een hele hoop aan toevoegen. Dus sla het voorspel zeker niet over en laat je horen tijdens de seks – het is goed voor je gezondheid!

To come, or not to come

En dan rijst nog de vraag: hoeveel calorieën verbruik je als je klaarkomt? Een orgasme voel je in je hele lijf, je spieren spannen zich op, je hartslag gaat nog meer de hoogte in en je moet naar adem happen… Klinkt alvast als een stevige workout!

Helaas moeten we je teleurstellen: voor een orgasme mag je zo’n 4 kcal aanrekenen, that’s it. Maar alle beetjes helpen om een pak koekjes of vette pizza weg te werken, toch? En als je één van de lucky ones bent die meerdere orgasmes na elkaar kan bereiken…

Je kunt op de site sexcalculator.co.uk eens uitrekenen hoeveel kcal je net hebt verbruikt – al is deze niet erg wetenschappelijk onderbouwt en moet je de resultaten misschien met een korreltje zout nemen. Toch kan het leuk zijn om de som eens te maken nadat jij en je bedpartner voldaan zijn.

Seks maakt je slank, gespierd en fit

“Hoeveel calorieën verbrand je met seks” is een heel persoonlijke vraag, want het hangt af van welke standjes je vaak kiest, hoelang je bezig bent, hoe intens je ervoor gaat, of je klaarkomt of niet etc. Maar als je aan het einde van de rit wat plakkerig bent van het zweet, je goed aan het hijgen bent en je naar adem moet happen, ben je alvast goed bezig – op meerdere vlakken!

Is seks goed voor de gezondheid? Wees maar zeker! Dat weten we ook bij Newside Eroticshop Amsterdam. Daarom zorgen wij ervoor dat je seksleven spannend blijft met heel wat speeltjes, moodsetters, pikante lingerie en games.

Dus wil je meer pit tussen de lakens én je gezondheid een boost geven? Dan is onze sexshop Amsterdam (online of in real life) de place-to-be!

Laat een reactie achter

Alle opmerkingen worden beoordeeld voordat ze worden gepubliceerd