Hoe vaak seks hebben we met z’n allen? Hoe ouder, hoe minder!

In “The Big Bang Theory” zien we dat Sheldon Cooper slechts één keer per jaar de liefde bedrijft met z’n geliefde Amy. En daar wordt door de andere personages wat lacherig over gedaan… Maar hoe vaak heeft een stel gemiddeld seks? Hoeveel keer per week seks is normaal? Moeten we echt elke dag - of toch minstens elke week - een stomende vrijpartij inplannen? Newside sexshop Amsterdam zocht het uit!

 

Hoe vaak gaan we in Nederland van bil?

In het begin van een nieuwe relatie krijg je maar niet genoeg van elkaar en staat de “horizontale salsa” meermaals per week (of zelfs per dag!) op het programma. Maar naarmate jullie langer samen zijn, neemt de frequentie af. Maar dat wil niet zeggen dat er iets mis is.

 

“Hoe vaak hebben mensen gemiddeld seks per week?” is een vraag die erg vaak gesteld wordt. In Nederland is het antwoord eigenlijk: niet eens elke week, wel zo’n 3 keer per maand. Op meer internationaal gebied weten we dankzij een onderzoek van The International Society for Sexueal Medicine ook hoe vaak mensen van een bepaalde leeftijd het doen.

 

Het is daarbij geen verrassing dat de jongste leeftijdscategorie het meest actief is tussen de lakens…

 

Hoe vaak seks per leeftijdscategorie

Jonge, zorgeloze stellen tussen de 18 en 29 jaar doen het zo’n 112 keer per jaar - een mooie twee keer per week dus. Ze barsten van de energie, beginnen vaak een nieuwe relatie en hebben (meestal) nog geen al te grote verantwoordelijkheden of problemen. Daarna begint het bergafwaarts te gaan…

 

Dertigers vrijen ongeveer 86 keer per jaar, wat neerkomt op 1,6 keer per week. Bij deze groep ligt de nadruk eerder op het uitbouwen van een carrière, het krijgen van kinderen en een druk sociaal leven - en dus minder op bedsport. Hetzelfde geldt voor veertigers, die ongeveer één keer per week tijd kunnen vrijmaken om te seksen in een vaak drukke agenda.

 

Boven de 50 krijgen we vaak te kampen met kwaaltjes of ziektes en neemt de productie van hormonen als oestrogeen en testosteron af. Mannen krijgen “hem” soms niet meer recht en vrouwen kunnen te maken hebben met vaginale droogte. Maar dat wil niet zeggen dat 50-plussers niet meer genieten van seksualiteit, want dat doen ze nog ongeveer twee keer in de maand.

 

Gaan we nog een leeftijdscategorie naar boven, richting de 60- en 70-ers? Dan zal de “actie” nog verder afnemen, omdat de hormoonproductie nog daalt, samen met het energieniveau. Maar dat wil niet zeggen dat hun seksleven saai is! Ouderen genieten nog even hard van intimiteit, maar vaak op een andere manier.

 

Hoeveel keer seks per week is normaal?

Hoe vaak seks in de week op het programma staat, is helemaal jouw (jullie) eigen keuze. Vergeet “normaal”, want dat bestaat helemaal niet! Voor de ene is een dag niet compleet zonder een bezoek aan de slaapkamer, een vluggertje in de keuken of een pijpbeurt tussendoor. Terwijl anderen best tevreden zijn met één keer in de maand. En dat is OK.

 

Een groot verschil in seksdrive tussen twee partners kan dan weer wél een probleem zijn. Heeft de ene echt elk moment van de dag zin, elke dag opnieuw, terwijl de andere het liever alleen eens op zondag doet? Dan kan dat voor strubbelingen zorgen!

 

In dat geval is een goede communicatie van groot belang, en kan de partner met een mindere seksdrive de andere misschien af en toe op een andere manier bevredigen. Kijk ook eens naar onze moodsetters, lustopwekkers, sexy lingerie of spelletjes voor koppels op mynewside.com. Of kom langs in onze Eroticshop Amsterdam.

 

Hoeveel keer seks per week is gezond?

Gezond is nog iets anders dan normaal. Is seks gezond? Tuurlijk wel! Uit onderzoek is gebleken dat één tot twee keer per week lekker vrijen goed is voor het immuunsysteem. Maar dat wil niet zeggen dat je minder gezond bent als je het minder vaak doet.

 

Daarbij komt nog de vraag “wat is seks”, want het is niet alleen penetratie die telt! De hele seksuele beleving is van belang, inclusief zoenen, strelen, likken, masseren, bevrediging met de handen of de mond, het gebruik van seksspeeltjes etc.

 

Hoeveel keer sex per week jullie hebben hangt dus ook af van wat jullie doen behalve het “pompwerk”. Want ook dat alles is goed voor de gezondheid en het opbouwen van een intieme band met je partner. Genieten van je lichaam, met of zonder penetratie, met of zonder orgasme - het is allemaal goed voor je!

 

De conclusie is eenvoudig: kwaliteit boven kwantiteit en het gewoon doen wanneer jullie daar zin in hebben - dát is normaal en gezond!

Laat een reactie achter

Alle opmerkingen worden beoordeeld voordat ze worden gepubliceerd