Waarom heb ik geen zin in seks?

Je leven is druk, je hebt veel aan je hoofd, er zijn grote veranderingen gebeurd de laatste tijd of je hebt te maken gekregen met ziekte, trauma... Er kunnen heel wat redenen zijn waarom je hoofd helemaal niet naar vrijen staat. Iedereen heeft wel eens periodes minder zin in seks, en dat hoeft ook niet altijd een probleem te zijn. Toch is “waarom heb ik geen zin in seks” een veel gestelde vraag. Daarom overlopen we hieronder de oorzaken en de hulpmiddeltjes die je kunnen helpen.

 

Oorzaken van geen of minder zin in seks

“Hoe komt het dat ik geen zin heb in seks?”, is dat iets wat al door jouw hoofd heeft gespookt? Dan ben je niet alleen! Misschien is je libido de laatste tijd opvallend afgenomen of heeft je partner meer behoefte aan lichamelijk contact dan jij kunt geven. En dan ga je aan jezelf twijfelen.

 

Het is een probleem dat vaak voorkomt en waarbij typisch de vinger wordt gewezen naar de vrouw, terwijl er ook mannen zijn die weleens hoofdpijn veinzen om vanonder een vrijpartij uit te komen. Toch bevestigen de cijfers dat zo’n 19% van de mannen regelmatig minder zin heeft, terwijl 41% van de vrouwen toegeeft vaak niet in de mood te zijn.

 

Waarom hebben vrouwen minder zin in sex? En mannen? Dat kan heel wat redenen hebben, waaronder psychologische oorzaken en lichamelijke problemen.

 

De relatie met je partner: Hoe belangrijk is seks in jouw relatie? Wordt er (te) veel druk op gelegd? Voelen jullie je allebei veilig om alle remmen los te gooien en open te praten over seksualiteit? Dat heeft namelijk allemaal een invloed op je zin in seks. Wees altijd eerlijk en praat open over eventuele dingen die je dwars zitten – maar wel op een respectvolle manier.

 

De seks op zich: “Waarom heb ik geen zin in seks?” is een vraag die ook uitnodigt om eens naar het liefdesspel zelf te kijken. Geniet je wel van een vrijpartij? Raak je opgewonden? Doet seks pijn? Opnieuw is communicatie hierbij van het grootste belang. Ga samen met je partner op ontdekkingstocht tijdens een uitgebreid voorspel en geef duidelijk aan wat jij fijn en minder aangenaam vindt tijdens het vrijen.

 

Psychologische problemen: Stress, heel wat aan je hoofd hebben, geen tijd, de kinderen... het zorgt er niet bepaald voor dat je veel zin krijgt om tussen de lakens te duiken. Velen voelen zich onzeker over hun lichaam of capaciteiten in bed, terwijl ook trauma’s of emoties uit het verleden mee kunnen spelen. “Waarom heb ik geen behoefte aan seks” is niet altijd de juiste vraag, wel de emotionele en psychologische blokkades die je meesleept van vroeger.

 

Lichamelijke oorzaken: Tenslotte kan er ook een lichamelijk, medisch probleem zijn. Denk aan vaginisme, een chronische ziekte, oververmoeidheid, medicijnen, de pil etc. Ga bij een vermoeden van onderliggende lichamelijke klachten altijd langs bij een arts.

 

Hoe krijg je meer zin in seks? Onze tips!

Misschien heb je hierboven al enkele redenen ontdekt waarom je minder zin hebt om te vrijen. “Hoe krijg ik zin in seks”, is dan de volgende vraag. Dat hangt natuurlijk deels af van de oorzaak, maar de volgende tips kunnen alvast geen kwaad.

Ontstress en ontspan: Tijd vrijmaken om te ontspannen kan echt wonderen doen voor stress. Wat dacht je van yoga, ademhalingsoefeningen, natuurwandelingen of een avondje Netflixen? Een lang, warm bad? Voor anderen is dat sporten, de agenda beter inplannen... maar hoe dan ook: doe af en toe iets wat je graag doet, het is goed voor je seksleven!

Maak tijd voor elkaar: Opnieuw een tip die wat planning vergt, maar toch zo belangrijk is. Als je een relatie hebt is het geen slecht idee om af en toe een avondje samen door te brengen en iets leuks te doen samen. Gebruik dergelijke momenten ook om eerlijk te praten over jullie relatie en seksualiteit. En wie weet draait date-night wel uit in een stomende vrijpartij – no pressure!

Praat over je onzekerheden: Of het nu gaat over onzekerheid over je lichaam, angsten die te maken hebben met seksualiteit of oude trauma’s, sluit je partner niet buiten. Bij zware psychologische issues is professionele hulp aan te raden.

Let op je gezondheid: Als je ziek bent, met allerlei kwaaltjes rondloopt, overgewicht hebt of je bijzonder weinig energie hebt, krijgt je libido daar vanzelf onder te lijden. Dus: eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Want ook dat alles heeft een invloed op je seksdrive.

Gebruik een hulpmiddeltje: Hoe krijg je zin in seks? Met een arousal gel of moodsetter van https://mynewside.com eroticshop Amsterdam natuurlijk! Dergelijke gels, aroma’s en sprays kunnen jullie allebei in de mood brengen op hetzelfde moment. Ook speeltjes of erotische games zijn bijzonder effectief om het voorspel op gang te brengen.

 

Laat een reactie achter

Alle opmerkingen worden beoordeeld voordat ze worden gepubliceerd